pondělí 17. listopadu 2014

Skvělé rizoto s dýní hókaidó



Tento recept jsem převzala ze stránky www.wahlgrenis.cz a vařím jej doma dost často. Je to výborné bezmasité jídlo, skvělé pro mlhavé podzimní dny. Krásně oranžově prozáří den a potěší samozřejmě i skvěle chutná. 

Budeme potřebovat:

• Menší dýni Hokkaidó, nebo polovinu větší dýně.
• kulatozrnnou rýži Arborio cca 250 g
• Rajčata 3-4 ks
• Olivový olej extra virgin
• Menší cibuli
• Pravé máslo
• Zeleninový vývar - dle potřeby cca 0,5 - 1 litr
• Bílé víno
• Parmezán, grana padano

Jak na to:

• dýni nakrájíme na menší i větší kousky. Ne však příliš velké kusy. Je poměrně tvrdá, tak pozor na úraz z horlivosti.
• nachystejte si zeleninový vývar, vlastní, nebo podle návodu z kostky.
• Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej.
• Nejdříve přidejte cibulku, smažte do sklovita (barvu by měnit neměla), pak kousky dýně, poduste je do měkka. Pokud se vám to bude přichytávat, protože dýně nasákne všechen olej, tak přidejte trochu vývaru a raději to duste.
• Přidejte spařená, oloupaná a na drobno nakrájená rajčata, prohřejte, promíchejte.
• Přidejte rýži a promíchejte
• přilijte 250ml bílého vína - nechte vyvařit alkohol - to poznáte podle čichu, jakmile to přestane "smrdět", je alkohol pryč. Až to zavoní, jdeme dál.
• Přidejte zeleninový vývar,
• pak vařečkou stále míchejte rýži tak, aby se vám nepřichytila, opravdu to neflákejte, chuť připáleniny zkazí celou dávku.
• Až materiál zhoustne, přidejte vývar,
• fázi "vypařovací - přilévací" opakujte tak dlouho, dokud nebudete mít parádní rýži al dente. Hlavní je stále míchat a míchat a míchat.
• V závěru nenechte rýži plavat ani sypat - ideál je pěkná hutná kaše.
• Do ní přidejte kousek másla a promíchejte.
• Podávejte v pěkném hlubokém a vyhřátém talíři, ve kterém porci zasypte strouhaným parmazánem a promíchejte. Nepoužívejte jiné sýry (eidam, niva) ty chuť zabijí, nerozvinou.
Pokud se ptáte, co sůl a jiné dochucovadla, tak se ptáte správně. Žádná nejsou potřeba. Díky jejich nepřítomnosti vyniknou chuti jednotlivých ingrediencí a to jak slané (vývar + parmezán), sladké (dýně + víno + cibule) a kyselé (rajčata).
Nepodceňujte víno ani máslo. Pro celkovou hru chutí mají esenciální význam;).

Dobrou chuť vám přeje Binna



Žádné komentáře:

Okomentovat