sobota 1. listopadu 2014

Pastýřský koláč - Sheperd´s Pie



Recept na pastýřský koláč jsem si přivezla jako správná au-pair z Anglie na přelomu milénia. Od té doby se stal stálicí mého repertoáru. Je to skvělé a vydatné jídlo pro chladné večery. Pastýřský koláč má mnoho podob, co domácnost, to jiný recept. Uvádím zde recept mé domácí Wendy. Koláč je snadný, ale moc dobrý. Vyzkoušejte.

Budeme potřebovat:

cca 600 g mletého hovězího masa - (já už to dělám od oka a používám jakékoliv mleté maso)
1 cibule
1 plechovka červených fazolí (okapaných)
1  - 2 mrkve
1 hovězí bujón
sůl, pepř, trošku oleje na smažení
1 kg  brambor
máslo, mléko

Jak na to:

Cibuli nakrájíme na jemno a opečeme na oleji, přidáme mleté maso, osolíme, okořeníme, přidáme kostku bujónu a dusíme. Mezitím si uvaříme mrkev nakrájenou na koečka či kostičky ve slané vodě. Když je maso hotové, přidáme mrkev a okapané fazole. Dobře promícháme a vlejeme směs do zapékací mísy nebo pekáčku.

Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě, připravíme z nich bramborovou kaši s máslem a mlékem, jak jsme  zvyklí. Tuto kaši navrstvíme na masovou směs, rovnoměrně rozetřeme, můžeme ještě pokapat máslem a zapečeme cca 30 minut v troubě, dokud se nám nevytvoří zlatavá křupavá kůrčička.

Podáváme jen tak, nebo se zeleninovým salátem.

Nejvíc chutná horký, když se vrátíte z venku promrzlí, je to balzám na duši.




Žádné komentáře:

Okomentovat